vineri, 21 februarie 2014

Am aniversat 5 ani de la finalizarea Procesului României de la Haga



Luni, 3 februarie 2014, a venit şi momentul mult aşteptat. O mare parte a echipei s-a reunit cu ocazia conferinţei internaţionale „România şi Curtea Internaţională de Justiţie. 5 ani de la Hotărârea privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”. Nu numai că sesiunile de lucru au fost foarte interesante şi dezbaterile extrem de fructuoase, dar au fost şi momente emoţionante, ocazionate de remomorarea clipelor intense de acum 5 ani, când o Românie întreagă aştepta cu sufeltul la gură verdictul Curţii:

Este cu adevărat un moment emoţionant. Şi este de asemenea extraordinar să văd aici, din nou împreună, colegii şi prietenii cu totul speciali care au făcut parte din Echipa excelentă care a făcut posibil rezultatul excepţional, pentru România, al procedurilor cazului nostru. (Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice, Agent al României la CIJ, 2004-2009)

Conferinţa a fost o bună ocazia pentru a reitera ataşamentul solid al României faţă de dreptul internaţional, ca instrument al diplomaţiei române. Totodată, a fost punctat faptul că România se află la finalul procedurilor naţionale de transparenţă legislativă privind proiectul de Lege referitor la acceptarea, de către ţara noastră, a jurisdicţiei CIJ. Comunicatul de prresă privind desfăşurarea conferinţei îl puteţi găsi la următorul link: http://www.mae.ro/node/24599.

Dintr-o perspectivă politică mai largă, procesul de la Haga şi rezultatul său reprezintă un model de soluţionare a diferendelor internaţionale pe cale paşnică în regiunea extinsă a Mării Negre şi în vecinătatea ei, România fiind gata să îşi împărtăşească expertiza şi lecţiile învăţate, aşa cum a evidenţiat şi Bogdan Aurescu:

Utilizarea dreptului internaţional este o opţiune strategică pentru România pentru că această alegere este de natură să maximizeze eforturile noastre pentru realizarea interesului naţional. Soluţionarea, prin aceste mijloace, a unei dispute îndelungate de 42 de ani, care a fost imposibil de rezolvat prin negocieri, este o dovadă elocventă a acestei concluzii. Într-adevăr, soluţia dată de Curte a fost mai bună decât orice alt rezultat pe care l-am fi putut obţine prin negocieri. Acest proces a consolidat expertiza României în domeniul dreptului internaţional, precum şi profilul Şcolii Române de Drept Internaţional şi al ţării mele ca promotor ferm al instrumentelor dreptului internaţional de soluţionare a diferendelor.
În cadrul conferinţei, a fost lansată şi o emisiune filatelică aniversară „Marea Neagră, istorie rescrisă”, alcătuită dintr-o marcă poştală şi un plic prima zi, dedicate celor 5 ani de la finalizarea Procesului României la Haga. Mai multe fotografii de la eveniment şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/5aniHaga. Sperăm să ne vedem la anul cu un eveniment cel puţin la fel de ineteresant!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu